Siaröfortet

IMG_3968 580x260px

Siaröfortet – badklippor, små stränder och ett eget fort

Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes på Kyrkogårdsön efter första världskriget, mitt i farleden mellan Vaxholm och Furusund. Då ansågs ön vara en utmärkt försvarspunkt för att skydda Stockholm mot angripare som kom sjövägen. Men redan ett par år efter att fortet stod klart var det omodernt.

Nya vapen med större räckvidd krävde en ny försvarslinje i yttersta havsbandet. Istället blev Siaröfortet en plats att öva försvar på och så användes det ända fram till 1960-talet då det övergavs. Idag är fortet öppet för besökare och restaurerat till sitt ursprungliga skick, med kanoner och skyttevärn ovan mark och stridsledningscentral, kök och logement insprängda i berget. Varje dag anordnas en guidad rundtur i fortet, som tar en knapp timma. Den som vill gå runt i fortet själv betalar inträde i vandrarhemskaféet.

Men man behöver inte vara speciellt intresserad av försvarshistoria för att trivas vid Siaröfortet. Den vackra ön erbjuder både bad och fiske. Eller varför inte njuta en stund i den vedeldade bastun, innan det är dags för en fika i vandrarhemmets sommarcafé.

Läs mer om Siaröfortet här:
Siaröfortet hos Blidösundsbolaget