Innan du reser med oss

Vi är glada att du vill resa med oss! När du ska resa med Waxholmsbolagets trafik finns några saker som är bra att tänka på. De har vi listat nedan.

IMG_2254 

Det första vi vill berätta är att Waxholmsbolagets trafik i skärgård och hamn är en del av Stockholms läns kollektivtrafik. Vi är helägda av Stockholms läns landsting och våra båtar går varje dag, året runt. Waxholmsbolaget fungerar alltså precis som SL fast till sjöss. Det går därför inte att boka platser eller biljetter hos oss. 

På många platser finns möjlighet att byta från kollektivtrafiken på land (SL-trafiken) till kollektivtrafiken på vatten. Därför kan du ibland behöva resa en bit med buss eller tåg innan du byter till våra båtar för att komma fram till ditt resmål. Förutom nyfikna besökare kör vi skärgårdsborna till jobbet och skolan, posten och morgontidningen ut till öarna och matvaror till skärgårdshandlarna. Vi transporterar även gods åt både privatpersoner och företag.

Linjekarta

Vår linjekartor hittar du via länken nedan. Se numren på linjerna för att få reda på i vilken tidtabell du hittar avgångs- och ankomsttider.

Waxholmsbolaget och SL

SL och Waxholmsbolaget styrs båda av trafiknämnden i Stockholms läns landsting. Däremot har bolagen olika biljettsystem. Du kan därför inte resa på en SL-biljett i skärgårdstrafiken eller Waxholmsbolagets biljetter i SL-trafiken. Men båda använder vi Access-kortet, det kort dina biljetter laddas på. För dig innebär det att du kan ladda dina periodbiljetter från både SL och Waxholmsbolaget på samma Accesskort. Du kan också ladda ditt Access-kort med pengar (reskassa) och köpa biljetter hos både SL och Waxholmsbolaget. På Djurgårdsfärjan reser du med SL-biljett. Läs mer på Biljetter & priser (skärgårdstrafiken) och Biljetter & priser (Djurgårdsfärjan).

Strömkajen är vår hemmahamn

karta1_Stromkajen

Strömkajen vid Kungsträdgården i Stockholm är Waxholmsbolagets hemmahamn. Härifrån utgår de flesta av våra båtar ut mot skärgården under sommaren. På kajen finns en bemannad terminal där du kan få information och tips, kartor och broschyrer samt köpa våra resekort. Du tar dig till Strömkajen med tunnelbanans Blå linje till Kungsträdgården eller innerstadsbuss till hållplats Karl XII torg eller Nationalmuseum. 

Glöm inte semaforen

Längst ut på bryggorna i skärgården finns en rund fällbar skylt. Den kallas semafor och ska vara uppfälld i lodrätt läge när du väntar på båten. Det är en signal till personalen på båten att någon vill stiga på. När det är mörkt behöver du en ficklampa att blinka med mot båten, som annars har svårt att se dig.

Fartygen

Waxholmsbolagets båtar är stora och trygga. Det går att sitta både ute och inne, och de flesta har kafeteria ombord. Det finns alltid personal till hands att fråga eller be om hjälp. Till vissa lite mindre öar kör våra trafikentreprenörer med egna båtar. De kan vara lite mindre till storleken och kanske inte erbjuder uteplats eller kafeteria, men tryggheten tummar vi aldrig på. I vår linjetrafik har vi dessutom tre klassiska fartyg byggda under början av 1900-talet, två går på ånga och ett är ombyggt till motordrift. 

Vart är båten på väg?

När du ska kliva på båten kanske inte just ditt resmål står på den elektroniska skylten ombord. Det är för att fartygen går till många skärgårdsöar på en rutt. Ibland när flera fartyg kommer in samtidigt till en brygga kan det vara svårt att veta vilket man ska med. Du kan alltid fråga personalen ombord om du är osäker.

Stora öar har ofta flera bryggor

På en del öar finns flera bryggor som vi angör. De kan dessutom ligga på olika linjer. Ett exempel är ön Svartsö i mellersta skärgården, där Norra Svartsö brygga ligger på norra sidan av ön, medan Alsviks brygga ligger på öns södra sida och därför trafikeras av en annan linje. Var alltid uppmärksam när du läser tidtabellen så att du hamnar rätt på ön och ta gärna hjälp av våra linjekartor. Andra öar med flera bryggor är till exempel Grinda, Möja, Ljusterö, Utö och Blidö. 

Resa med funktionshinder

Våra moderna fartyg är rymliga, med handikapptoaletter och hjälpsam personal. De allra nyaste båtarna vi kör med har faktiskt till och med hiss ombord. Just nu håller vi på att sätta in taktil skyltning med punktskrift ombord på våra båtar. 

Ta med cykel

Du kan ta med cykel på din resa med Waxholmsbolaget. Det är alltid i mån av plats av säkerhetsskäl, personalen ombord avgör om du kan ta med din cykel. Det kan vara bra att i förväg kolla upp vilken båt du ska åka med då olika båtar har plats för olika många cyklar. Ring vår kundtjänst för mer information, 08 600 10 00. Att ta med cykel är gratis.

Mer information

Tidtabeller och aktuell information om skärgården finns att hämta på våra bemannade terminaler vid Strömkajen i Stockholm, i Vaxholm och i Stavsnäs på Värmdö. Dessutom är du alltid välkommen att ringa vår kundtjänst på telefon 08 600 10 00, alla dagar dygnet runt.

Se även: