Båtsemestra i skärgården - utan egen båt

En båtluff är ett perfekt sätt att upptäcka Stockholms skärgård. Upplev några dagar bland kobbar och skär och övernatta på något av de många vandrarhem och värdshus som skärgården erbjuder. Ta med dig tältet ut och åk spontant från ö till ö. Eller gör en serie dagsutflykter till olika resmål. Se skärgården som det passar dig bäst med Waxholmsbolagets 5-dagarsbiljett. 

webb14 

Waxholmsbolagets 5-dagarsbiljett, den så kallade båtluffarbiljetten, laddas på ett Access-kort och gäller för resa i fem dagar från din första resa. För 445 kronor åker du obegränsat på alla våra båtlinjer. Vill du vara ute i skärgården längre? Vi har periodbiljetter som gäller i 30 dagar också. Har du redan ett Access-kort med biljetter från SL? Då kan du ladda din periodbiljett på samma kort. Annars kostar Access-kortet 20 kronor. 

Waxholmsbolagets periodbiljetter gäller inte längre för resor med Cinderella-båtarna. 

En flexibel resa

Waxholmsbolaget har tre båtluffarleder, den södra, den mellersta och den norra. Att hålla dig till en led gör att du enkelt tar dig från en ö till en annan och därför hinner besöka så många öar som möjligt. Självklart går det också att ta dig emellan de olika lederna för att besöka öar i olika delar av skärgården. Ibland behöver du då ta en båt en bit in mot stan för att sedan byta till rätt båt.

Många som köper vår 5-dagarsbiljett väljer att göra en serie dagsutflykter. Andra föredrar att ge sig ut på en långtur och övernatta på pensionat, vandrarhem, i tält eller hos någon av alla bed & breakfast-värdar som finns i skärgården. Vandrarhem, hotell och pensionat har full aktivitet under högsäsong och begränsade öppettider på lågsäsong. Det är alltid bra att kontakta dem i förväg och boka. 

Tidtabeller och annan information du behöver för att planera din båtluff kan du hämta hos våra bemannade terminaler på Strömkajen, i Vaxholm och i Stavsnäs. Tidtabeller kan du också ladda ner här på webbplatsen om du inte vill söka i reseplaneraren.

Att se och göra i skärgården

Om du vill hitta mer information om vad som finns att se och göra på det olika öarna i skärgården, eller var det finns hotell och vandrarhem, finns det några webbplatser som samlar sådan information: 

Skärgårdsstiftelsen äger många av öarna och har besöksinformation om dem. 

Stockholm Archipelago visar upp vad skärgården har att erbjuda och är ett samarbete med bland annat skärgårdskommunerna i Stockholms län.

Upplev Stockholms skärgård är både en webbplats och en tidning om det som skärgården erbjuder.

Visit skärgården är skärgårdens egen resebyrå.