Vanliga frågor

Här hittar du svar på några vanliga frågor, som till exempel hur du läser tidtabellen och vad som räknas som bagage. 

webb41 

Hur läser jag tidtabellen? 

Våra tidtabeller finns i tidtabellshäften som du kan hämta på våra terminaler, hos turistbyråer och på de flesta SL Center. Vi ger ut fyra tabellhäften per år, för våren, sommaren, vintern och hösten. Du hittar även tabellerna här på sajten. Så här gör du för att hitta rätt i tabellerna.

 • För de flesta av våra linjer finns två tabeller, en markerad med A för resan ut från fastlandet mot skärgården, en markerad med B för resan från skärgården in mot stan.
 • Var nogrann med att titta tiderna för rätt dag. Det ser du på översta raden i tabellen. Röda dagar kör vi söndagstrafik och dag före röd dag fredagstrafik.

 • När du hittat bryggan du vill resa från i listan längst till vänster tittar du i vågrät riktning i tabellen för aktuella tider.

 • Står det ett x vid bryggan du vill resa till betyder det att båten går till bryggan, men att vi bara har en cirkatid. Titta på någon av de närliggande bryggorna för att beräkna ungefärlig tid.

 • Ett z vid bryggan betyder också att båten går dit, men att riktningen är omvänd - båten går till din brygga innan bryggan ovanför i tabellen.

 • När du hittat en bra tid, följ kolumnen i lodrät riktning uppåt. Där hittar du båtens namn. Var uppmärksam på att vi ibland behöver byta ut båten med kort varsel, fråga alltid var båten går om du är osäker.

 • Efter båtnamnet finns symboler som indikerar vilken typ av service som finns ombord. En kaffekopp betyder att båten har en kafeteria. Korsade bestick betyder att båten har en restaurang och en cirkel med ett kryss i betyder att båten inte har några matalternativ ombord.
 • Var nogrann med att titta efter anmärkningar. De finns i raden mellan båtens namn och tidtabellen. Förklaringen hittar du i anslutning till tabellen.

Hur länge gäller tidtabellen?

Waxholmsbolagets skärgårdstrafik har fyra tidtabeller på ett år. Vårens tidtabell startar i mitten av april och gäller fram till mitten av juni. Sommarens tidtabell tar vid och gäller fram till slutet av augusti. Höstens tidtabell gäller från slutet av augusti till början av december och vinterns gäller från början av december till mitten av april. Vill du planera din resa i förväg kan du kika in här på waxholmsbolaget.se ungefär en månad innan tabellen du är intresserad av börjar gälla. Då är den oftast färdig och finns att ladda ner som pdf. Våra tryckta tabeller finns i våra terminaler och på SL Center och turistbyråer i stan och skärgården. De finns att tillgå två-tre veckor innan tabellen börjar gälla. Exakta datum för tabellernas giltighet hittar du överst i tabellen.

Var köper jag biljett?

Enkelbiljetter köper du på biljettkontoret ombord på båten direkt efter avgång. Här kan du också köpa periodbiljett och ladda på reskassa. Betalar gör du med Visa/MasterCard, kontanter eller reskassa. Periodbiljetter och reskassa kan du även köpa vid terminalerna på Strömkajen, Vaxholm och Stavsnäs, på SL Center, hos turistbyrån i Norrtälje och Nynäshamn samt på nätet på sl.se. 

Vad finns det för biljetter?

 • Enkelbiljetter köper du på biljettkontoret ombord på båten, du lämnar biljetten till matrosen vid avstigning. En biljett kostar mellan 47 och 140 kronor i kategorin vuxen och mellan 35 och 92 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom.
 • Med reskassan laddad på ett Access-kort köper du enkel- eller tur- och returbiljett ombord och får rabatt när du rest för 750 kronor. 
 • 30-dagarsbiljett kostar 790 kronor i kategorin vuxen, 520 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom. Den börjar gälla vid det första resetillfället och laddas på ett Access-kort.
 • 5-dagarsbiljetten/båtluffarkortet, kostar 445 kronor för alla och gäller i fem dagar. Biljetten börjar gälla från och med din första resa.
 • För du som är 7-19 år har vi en 6-månadersbiljett för 1 360 kronor.

Vad kostar en resa? 

En enkelresa kostar mellan 47 och 140 kronor i kategorin vuxen och mellan 35 och 92 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom, beroende på hur långt du ska resa. 

Kan man boka plats på båten?

All Waxholmsbolagets trafik är en del av kollektivtrafiknätet i Stockholms län. Därför kan du inte boka plats ombord. Båtarna fungerar kort sagt som SL-trafikens bussar och tåg, fast till sjöss.

Är ni tio personer eller fler och ska resa under högsäsong är det dock bra om ni ringer och förvarnar oss. Om många stora sällskap har siktat in sig på att resa med en viss tur är vi då beredda med extrabåtar om det behövs. Det är till kundtjänst ni anmäler gruppen. Vi vill veta vilken sträcka ni ska resa, vilken tid ni ska resa och hur många ni är. Vi rekommenderar att ni är ute i god tid vid båten om ni är ett större sällskap, särskilt under högsäsong och vid fint väder. 

Får man alltid plats på båten?

I regel får alla resenärer plats på båten. Under högsäsong kan det vara många som reser och då kan det hända att båtarna blir fulla. I dessa fall sätter vi in extrabåtar. Under högsäsong rekommenderar vi att ni är ute i god tid vid fint väder. 

Stannar båten på samtliga bryggor angivet i tidtabellen?

Inte nödvändigtvis, därför är det viktigt att du talar om vart du vill åka någonstans när du kliver på båten. Ombordpersonalen informerar sedan kapten att någon ska kliva av på den angivna bryggan. 

Vad är en semafor och hur använder jag den?

På bryggorna i skärgården finns en rund fällbar skylt. Den kallas semafor och ska vara fälld i lodrätt läge, som en vägskylt, när du väntar på båten. Det är en signal till personalen att någon vill stiga på. Det är viktigt att du riktar semaforen mot fartyget så den syns.

Hur gör jag vid mörker och dimma?

Vid mörker behöver du en ficklampa att blinka med. Vid dimma går båtarna närmare in mot bryggorna för att kunna se semaforen. Därför är det extra viktigt att du riktar semaforen mot fartyget och väntar synligt på bryggan.

Kan jag äta ombord på båten?

I tidtabellen finns det angivet vilka båtar som har en kafeteria. Om båten har en kafeteria finns det en kaffekopp efter båtens namn. De flesta större fartyg som trafikerar de större linjerna har kafeteria ombord. Här finns det mackor, fika och enklare maträtter. Samtliga fartyg med kafeteria har fullständiga rättigheter. På våra ångbåtar Storskär och Norrskär finns restauranger med traditionell husmanskost, här är det bra om du bokar bord. 

Kan jag ta med mig husdjur på båten?

Ja, det går bra. Det varierar något mellan båtarna var du kan sitta med ditt husdjur. Skyltar ombord visar var på just den båten som det är platser för dig som reser med husdjur. Hundar ska hållas kopplade och mindre djur måste transporteras i bur eller väska.

Kan jag ta med mig cykel på båten?

Ja, men alltid i mån av plats. Det är personalen på båten som beslutar hur många cyklar som får plats och var de ska stå, med hänsyn till säkerheten ombord. Är det redan fullt med cyklar ombord, får du lämna din cykel vid bryggan.   

Att ta med cykel kostar inget extra.

Var går gränsen mellan gods och bagage?

Betalande passagerare som reser med ordinarie tur har rätt att ta med handbagage, dvs så mycket som du själv kan bära, upp till 30 kg fraktfritt (kassar, väskor, ryggsäckar och liknande). Du är alltid skyldig att rätta dig efter de anvisningar som lämnas av fartygets besättning. Besättningen har rätt att neka transport/ombordstigning om det finns risk för att det stör ordning eller säkerhet eller att det är för skrymmande för att få plats. Vid alla andra fall räknas föremålen som gods och måste bokas i förväg. Godsbokningen lämnar uppgifter om tid och plats för leveransen.